„Забраненият“ разговор за българското образование

Дата

rosi-pri-karbovski

Интервю на д-р Росица Врабевска пред журналиста Мартин Карбовски

В края на годината ви представяме един различен и много искрен разговор за проблемите, целите и предизвикателствата пред българското образование с д-р Росица Врабевска – основател на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики” пред журналиста Мартин Карбовски.

„Първоначално ние нямахме намерение или планове да покрием всички нужди и липси в образованието, но така се случи, че в хода на работата ни виждаме неща, които съществуват и ние бихме могли да се намесим и да направим така, че някои деца да се чувстват по-добре. Например децата със специални образователни потребности. Това е огромен проблем на нашата образователна система, защото тези деца, каквото и да си говорим, са оставени да се справят някак, родителите генерално. Не се социализират или поне това е изключително трудно. Няма ресурси, няма достатъчно преподаватели. Ако нашият модел работи, догодина ще удвоим броя на децата и се надявам наистина да покажем, че има светлинка в тунела” сподели д-р Врабевска. 

По нейни думи, образователната система трябва да мисли за всички и да възпитава свободни хора, които да могат да носят отговорност за собствените си избори. Това е една от целите на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики” – изготвяне на роботещи модели на преподаване, които да бъдат предложени и на други училища и организации.

„Ние като работодатели се сблъскваме с проблема „работна сила”. При нас идват хора, които са завършили университет, нямат никаква представа какво искат да правят със себе си, нямат необходимите знания и имат едни очаквания за заплата и позиция, които не са подплатени с каквото и да е било.”

В интервюто се засягат още темите за зависимостта на училищата от държавата, ученето „по калъп” и синдромът, останал от социализма, при който „всички сме еднакви, всички трябва да имаме шестици, всички трябва да вземем диплома, всички трябва да отидем в университет, независимо кой е той.” 

Но докато има кой да вижда проблема, ще има и кой да намери решението, коментира д-р Врабевска.

„Нашето училище се различава от другите по цялостната концепция и визия за децата, които трябва да се изграждат като свободни хора, мислещи личности и които могат да бъдат полезни, научени да бъдат полезни за хората около тях, за които ценности като толерантност, родолюбие, приятелство, обич и история са валидни и където и да отидат по света, каквото и да правят, те биха могли да предадат тези ценности на своите деца и съответно на обкръжаващата ги среда.”

Начинът на преподаване в ЧОУ „Цар Симеон Велики” и ЧГПНП „Асен Йорданов” е направен така, че важните ценности за общността, състояща се от ученици, учители и родители, да бъдат вменявани на децата във всеки час, а не в определени дни и празници.

„Нашата устременост към това да постигнем наистина нашите виждания и да покажем, че е възможно да се получи да съществува такъв модел на образование е нещото, което нас ни държи и ни кара да продължаваме да работим всеки ден в тази посока”. 

Вижте цялото интервю тук:

Още
статии

BulgarianEnglish