В деня на Освобождението – как учим децата на родолюбие

Дата

v-denya-na-osvobozhdenieto3

Интервю в предаването „Социална мрежа” по Nova News

Трети март! Преславен ден!

Празник скъп на свободата!

Нека погледи сведем

и целунем знамената.

С този куплет от стихотворението „Трети март” на Ангелина Жекова бе открито предаването „Социална мрежа” по Nova News на националния ни празник, а отговорната задача за това бе поверена на петокласника от ЧОУ „Цар Симеон Велики” Никола Борисов.

На една от най-важните дати в българската история – 3 март, Никола заедно с преподавателя по английски език Радафина Петлешкова от ЧОУ „Цар Симеон Велики” бяха гости в предаването „Социална мрежа” по Nova News. Двамата разказаха повече за инициативите, които училището организира във връзка с националния празник и като част от мисията да възпитава родолюбиви и инициативни българи, обединени под мотото „Седмица на родолюбието”.

v-denya-na-osvobozhdenieto

„На 3 март е освободена България, това най-много ме вълнува, защото България е една от държавите, която е изпитала 5 века робство. И някак си имам чувството, че българите са много силни. Много се гордея с българския народ”, отговори Никола на въпроса на водещата Милена Янинска „Заради какво те вълнува 3 март?”.

Една от темите, които гостите обсъдиха в студиото беше свързана именно с тържественото отбелязване на Освобождението на България в ЧОУ „Цар Симеон Велики” със специалното участие на Националната гвардейска част. 

v-denya-na-osvobozhdenieto4

Радафина Петлешкова, която е наследничка на революционера Васил Петлешков, дълги години живее във Великобритания. Преди няколко години точно на 3 март решава, че е време да се завърне в България, за да преподава английски език в училище. „В часовете имаме междупредметни връзки, които са много важни за обучението на нашите ученици. Аз преподавам английски, но това не ме спира да вкарвам в часовете си родолюбие. Последното нещо, което учихме с децата беше за Левски”, разказа тя за силно застъпеното родолюбие в ЧОУ „Цар Симеон Велики”. 

v-denya-na-osvobozhdenieto4

„Постоянно чувам политика – България е политика, някак си ми се забива в главата. Но това да стана част от политиката на България, всъщност… не знам. Знам колко е трудно за политиците да избират решения и да се занимават с всички проблеми, не само на държавата, но да вземат и международни решения. Затова мисля да не бъда политик, за да ми е по-лесно”, сподели Никола Борисов във връзка с посещението си в парламента и срещата си с депутати, организирано от Фондация Българска Памет по повод старта на социалната кампания „Родолюбието – кауза, която си заслужава”. 

Гледайте цялото интервю тук.

Още
статии

BulgarianEnglish