Училище „Цар Симеон Велики“ откри нов модерен кабинет за науки

Дата

ОБНОВЕНА Ученици пишат тайно писмо с лимонов сок върху лист хартия

Как се прави „слонска паста за зъби“ с калиев перманганат, веро и кислородна вода, или как се пише тайно писмо с лимонов сок върху лист хартия. Това са само част от експериментите, които учениците в ЧОУ „Цар Симеон Велики“ учат и експериментират в час по химия. Там бе открит нов, модерен STEM кабинет, предназначен за преподаване на науки.

Първите експерименти бяха направени от шестокласници пред италианския посланик Джузепина Дзара, собствениците на образователния комплекс семейство Врабевски и председателя на „Конфиндустрия България“ Роберто Санторели. 

„Искам да ви кажа, че аз произлизам от семейство на възпитатели – баща ми беше директор на учебен комплекс, също така сестра ми и майка ми. Едно от нещата, които баща ми ми преподаде, когато започнах да уча в гимназията, е нещо, което е казано от философ от Неапол Джамбатиста Вико. Той казва, че е вярно само това, което можем да видим и да изпитаме. Пожелавам ви да направите много експерименти, които да ви покажат, че вашите теории са верни“, каза посланичката на Италия Джузепина Дзара.

Училище „Цар Симеон Велики“ и неговият преподавателски колектив са многократно награждавани за новаторския си подход, а сред постиженията им се откроят няколко поредни награди за STEM училище на годината. Преподавателката по химия и физика Станислава Стефанова е носител на едни от най-престижните награди в образованието и приза Super STEM учител на годината.

От началото на тази учебна година в училището отвори и паралелка с интензивно изучаване на италиански език. 

„Италия е любимата ни страна и искаме да почерпим от вашия опит и да научим нашие деца на факторите, които определят високите стандарти, да разберат в дълбочина богатството на италианския език и оттам насетне, естествено, да се създават предпоставки за по-нататъшно усвояване на всичко, което може да ги направи по-добри хора“, каза д-р Милен Врабевски, собственик на ЧСОУ „Цар Симеон Велики“. 

„Много благодаря за поканата и се радвам, че започвате изучаването на италиански в училището. За нас е важно италианският език да бъде разпространяван. Разбира се, културата се разпространява, благодарение на езика, затова и аз учих български, когато бях тук през 90-те години. Затова се радвам, че може да споделим начина, по който живеем в Италия, защото знам, че в България много се уважава Италия. И също така да дадем възможност на младежите, изучавайки италиански, да могат да продължат обучението си в Италия“, каза Джузепина Дзара. 

„Много искам да засилим сътрудничеството между българските и италианските училища и университети. Радвам се, че откривате тази зала, защото изучаването на науките са много важни. Това, разбира се, не трябва да бъде разделено от хуманитарните. От наша страна ще имате безусловна помощ, както като посолство, така и като културен институт“, каза още посланичката. Тя подари книги на италиански и на български език от италиански автори за библиотеката на училището.

„Ние, с д-р Врабевски, имаме много тесни и дълбоки връзки с италианския бизнес, който е на глобално ниво. Това е една от причините да искаме да възпитаваме и да обучаваме деца през езика и да искат после да продължат образованието си в Италия да изучават италиански. Продължаваме с усилията и мисля, че има много голяма необходимост от повече медийно показване на Италия и на италианската култура и език“, каза д-р Росица Врабевска, управител на образователен комплекс „Цар Симеон Велики”.

„Много е важно младите студенти да се подкрепят отначало. И ние, като индустрия виждаме, че е важно студентите да се вкарат в бизнеса, за да видят в предприятие кое как се прави и да чувстват всичко близо до тях. Младите сега са много добри в технологиите, защото от малки си играят с телефони и ги познават много по-добре то нас. Ние също трябва да се опитаме да ги водим във фирми, за да видят и това как се преработва дадена продукция. Сега вкарваме ученици от втори клас да берат череши и да видят как се преработват“, каза Роберто Санторели. 

„Откриването на този кабинет е много актуално и важно. Днес всичко се променя много бързо, училищата трябва да намерят нови начини да обучават учениците си. Трябва да намалим разликата на компетенции от това, което се учи в училищата до това, което се иска от бизнеса. Ние подкрепяме вашите инициативи и нашите фирми са отворени за посещение“, допълни той.

Още
статии

BulgarianEnglish