Училище с мисия – ЧОУ „Цар Симеон Велики” и каузата „Образование”

Дата

uchilishte-s-misiya

Статия в сайта Danybon

Вече 6 години Частно основно училище „Цар Симеон Велики” доказва, че каузата за качествено образование си струва. С модерен поглед, съвременен почерк и иновативен подход специалистите подготвят амбициозни и любознателни деца, които да са подготвени за действителността в България и Европа. Приемът в частното училище за учебната 2022/2023 г. е вече открит и в следващите редове ще ви разкрием какво стои зад успехите и каква е философията за развитие на ЧОУ „Цар Симеон Велики”. 

Учителите

Добрият и приспособяващ се учител е ключът към развитието на личния потенциал на всеки ученик. В Частно основно училище „Цар Симеон Велики” работят млади и мотивирани преподаватели, които ежегодно преминават през допълнителни курсове за повишаване на квалификацията си и непрестанно търсят нови и иновативни обучителни методи. Ежедневно педагозите обменят опит и добри практики, участват в обучения и работилници, организират посещения на колеги в своите часове за подобряване на учебната си практика. Разбирането за добър учител включва още той да се превъплъщава във всякакви роли – на родител, приятел, помощник, съветник, организатор, за да предразположи децата да му се доверят и да се почувстват спокойни в училищната среда, а това неимоверно повишава добавената стойност на работата му. Във визията на екипа се включват още непрекъснато взаимодействие между учителите, открита комуникация и доверие на всички нива, постоянно търсене на обратна връзка от преподавателите и родителите, обратно планиране и адаптиране на учебните цели, след като това бъде съгласувано на ниво клас, защото в центъра на образователната система е поставен ученикът. Учителските екипи имат ежеседмични срещи, в които анализират напредъка на учениците, след което изготвят специални карти, които се споделят 4 пъти годишно с родителите, за да знаят те на какво образователно ниво са техните деца.

uchilishte-s-misiya1

Организацията на учебния процес

Осъвременената организация на учебния процес е един от успешните модели на ЧОУ „Цар Симеон Велики”. Добре структурираният екип на учебното заведение допълнително спомага за постигане на спокойна работна среда, както и за достигане на все по-високи резултати. В организацията се включва мениджър „Развитие”, който отговаря за планирането на вътреучилищните процеси, развитието на екипа и утвърждаването на дългосрочни партньорства. Освен това, преподаватели от различните етапи на обучение извършват координаторска дейност, с което се подобряват комуникацията между звената, обменят се добри практики и регулярно се обсъждат конкретни казуси, възникнали в училищния живот. Всички нови учители преминават през менторска програма, а за поощрение се извършва номинация за преподавател на седмицата. Учителите провеждат изходни билети в начален етап на обучение, с които измерват доколко ученикът е усвоил преподаденото в класа. 

Два пъти през учебната година се организират анкети с учителите и родителите, които показват как те оценяват процеса на работа, а обратната връзка се взима под внимание и се имплементира в бъдеще. 

Учениците

Още в начален етап децата се запознават с ценностите, които да отстояват и следват през целия си живот – толерантност, родолюбие, приятелство, обич, уважение, благодарност, честност, отговорност, търпение. Благодарение на ежедневното  приятелско общуване, учители и ученици изграждат връзка, която крепи спокойните взаимоотношения в академичната среда. Целта на екипa на ЧОУ „Цар Симеон Велики“ е учениците да разберат, че чрез сътрудничество и взаимодействие, техните креативни идеи и прилагането им зависят от активното преследване на общи цели. През ролеви игри, проектно и проблемно-базирано обучение възпитаниците на училището се ангажират все повече в училищната действителност.

Традиционно в ЧОУ „Цар Симеон Велики“ се провеждат и анкети 7c’s на учениците за степента на въздействие в класната стая, ангажирането в учебния процес, както и трудностите на всяко дете.

uchilishte-s-misiya2

Постижения

Част от последните успехи на екипа и учениците от ЧОУ „Цар Симеон Велики” включват почетно отличие-грамота „Неофит Рилски” от МОН за учителя по английски език Пламен Маргаритов. Мениджър „Развитие” на училището Ренета Богданова намери място сред десетимата най-изявени млади българи в класацията на JCI Bulgaria, а двама от преподавателите – Мария Иванова и Иван Драгомиров бяха отличени в проекта 40 до 40 на Дарик радио. Учителят в прогимназиален етап Станислава Стефанова бе отличена като национален победител в категория SUPER STEM AMBASSADOR ТЕХНОЛОГИИ на 5-ти Национален конкурс за STEM науки в България, организиран от EduTechFlag.eu.

И успехите не спират до тук. 33 ученици се явиха на финалното състезание на Сдружението на българските начални учители. Резултатът е повече от впечатляващ – 3 златни и 30 сребърни медала. Второкласникът Виктор Георгиев за пореден път стана златен медалист на Новогодишното математическо състезание Easy Math, а Виктор Патронев от 3. клас успя да се пребори за бронзово отличие от същото състезание. Четвъртокласничката Велизара Илиева пък зае 4-то място в Junior Rising Stars на национално ниво на турнира по спелуване Spelling Bee.

Каузите

Да се развиваш чрез правенето на нещо полезно за обществото е един от приоритетите на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики”. Учениците ежедневно предизвикат себе си и реализират своите идеи, с които облагородяват средата или просто правят добро. Патронният празник на училището през 2021 г. се проведе под формата на кампания именно с мотото #Направидобро. Възпитаниците на ЧОУ „Цар Симеон Велики” донесоха много красота и смисъл, като засадиха пролетни цветя в с. Иваняне, почистиха екопътека в Банкя и паметника на цар Самуил, както и поднесоха рисунки с послания на лекарите на първа линия в борбата с коронавирус от Втора градска болница.

Още една от инициативите на училището през миналата учебна година бе поставянето на арт инсталация на площад Славейков в София, с името „В начало бе Словото”, която припомни на гражданите и гостите на града уникалността и богатството на българската писменост и култура.

Екипът на училището постави и специална табела на ценностите в град Банкя. Целта й бе освен да краси с позитивни и цветни послания, да напомни на родителите и децата едни от най-важните общочовешки правила и ценности в живота, както и думите, които ежедневно трябва да си повтаряме.

uchilishte-s-misiya-collage

За да се запознаете по-отблизо с ЧОУ „Цар Симеон Велики”, екипът предлага информационни срещи с учениците и техните семейства на живо и онлайн. Поради големия интерес и запитвания, училището открива и допълнителни паралелки за подготвителен и първи клас. При ранно записване на ученик до 30 април 2022 г. училището предоставя отстъпка в размер на 5% от таксата за обучение.

Още
статии

BulgarianEnglish