Световен ден на рециклирането в ЧСУ “Цар Симеон Велики”

На 18-ти март отбелязваме Световния ден на рециклирането. Инициативата се организира за четвърти път с помощта на Global Recycling Foundation, като целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. 

Такива са и учителите и учениците в ЧСУ “Цар Симеон Велики”. Тук в часовете по Екология всяка седмица децата се обучават по авторска програма и се впускат в различни проекти и демонстрации с една мисия – да се научат да бъдат по-добри и да помагат за опазването на планетата. Техният учител Цветелина Иванова ги мотивира и вдъхновява да бъдат все по-креативни и да работят екосъобразно, както и да рециклират всеки ден! 

Започваме нашата еко разходка с едно модно ревю с найлонови торбички. По време на онлайн обучението през декември учениците от 3-ти и 4-ти клас успяха да влязат в ролите на еко модни дизайнери в часовете по Екология. Първо се запознаха с проблема с употребата на пластмаса и въздействието й върху околната среда.  Разгледаха примера на известни дизайнери като Николай Божилов, Марион Маседо и Артур Браже. След кратко проучване и проектиране на облеклото по собствена идея, децата нямаха търпение да започнат изработката на дрехите. Вижте прекрасните моменти от творческия процес:

Споделяме и два вълнуващи дългосрочни проекта, на които децата се посветиха от началото на годината  – рециклиране на хартия и папие маше вулкани. Учениците от 3-ти и 4-ти клас се запознаха с процеса на преработване на хартия, проучиха начини за изработване на ръчна хартия и варианти за нейното приложение. Всеки от тях успя да мине през всички стъпки в ръчната обработка – от хартиената каша до сушенето. Работата с хартия е заложена тема в нашето авторско помагало по Екология. Освен рециклирането, децата усвоиха умения за използване на стара хартия повторно, а именно да изработват предмети от папие маше. Вижте галерията от снимки с част от работния процес, както и завършените проекти:

Възпитаниците от втори клас собственоръчно направиха пингвини от рециклирани материали. Това е още една от задачите от авторското помагало по Екология на училището, което е предназначено за учениците от начален етап. В него се изучават задълбочено теми, свързани с опазването на природата, както и с рециклирането.

Пластмасата е един от основните материали, с които замърсяваме световния океан. Нашите ученици наблюдаваха снимки и видеа за вредата от пластмасата и как се отразява нейната свръхупотреба на животинските видове. С дискусии, казуси и рисунки, проблемът беше разгледан в дълбочина от децата в първи и втори клас.

За вредната пластмаса си говорим и с 3-ти и 4-ти клас. Ето какво измислихме заедно в часовете по Екология – шарени саксийки от пластмасови бутилки.

#УчилищеСМисия #RecyclingHeroes #БезОтпадъци #RecyclingHeroes2021