Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” организира състезание за практическа наука “Асен Йорданов”

Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” организира състезание за практическа наука “Асен Йорданов” на 15 май 2021 г. (събота). Целта на състезанието е да изведе децата от сивото ежедневие, използвайки забавен, различен и иновативен подход и задачи за развиване на критично и аналитично мислене. По време на състезанието те ще развиват комуникационни умения, комбинативност и съобразителност. Таксата за участие в състезанието е 5 лв. на ученик, а в него могат да се включат ученици от 5-и до 10-и клас. Те ще бъдат разделени на отбори и ще се състезават в 2 етапа (прогимназия и гимназия). Учениците ще разполагат с книжка, в която ще събират печати от различните мисии, които ги очакват по време на състезанието. То ще се проведе на територията на TechnoMagicLand при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Състезанието се организира със съдействието на Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Организации, сред които “Технократи”, списание InGlobo, Фондация “Сай Хай”, служители на IBM, TechnoMagicLand, ARC Academy, ще се включат с мисии и задачи за нашите участници.

Заявки за участие в състезанието учениците могат да направят самостоятелно или чрез училищното ръководство до 1-ви  май  2021 г. като попълнят за всеки от отбора тази форма за участие или пишат на office@tzarsimeon.bg.

Как ще се проведе състезанието?

Участниците ще бъдат разделени на отбори от 2-ма до 4-ма души. Всички отбори ще получат книжка за събиране на печати и карта на комплекса. В няколко различни стаи ще се намират предизвикателства и мисии за учениците. Те ще разполагат с максимум 15 мин., за да решат загатките в съответната стая и да се прехвърлят към следващото предизвикателство. Загадките и предизвикателствата са свързани с решаване на въпроси, търсене на решения, сглобяване на предмети. Те са съобразени с възрастта на участниците и ще предизвикат находчивостта и наблюдателността на отборите. Всяка успешно премината мисия носи на отбора печат в предварително получените книжки. 

След като преминат през всички стаи и съберат своите печати, отборите отиват на финала, където трябва да отговорят на общообразователни въпроси, зададени от съответното жури. 

Накрая на състезанието всички участници ще получат сертификати за участие. Голямата награда за победителите ще бъде посещение в лабораторията за клинични изпитвания на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа – Comac Medical, където ще се потопят в иновативните процеси в сектора и ще получат помощ и съвети за кариерно ориентиране. Ще бъдат раздадени и допълнителни награди като безплатен тест за кариерно ориентиране, коучинг консултация, посещение в лаборатории на ХТМУ и материални награди от организаторите и партньорите.

Критерии за успех в състезанието са:

– брой събрани печати в книжките от всеки отбор

– верен отговор на въпроса на журито/креативен отговор на въпроса на журито

– най-любопитен отбор – общ глас от организаторите 

– всеки домакин на стая също гласува – за най-сплотен екип