Съвременните предизвикателства пред образованието

Дата

Интервю в предаването „100% будни“ по БНТ.

Тенденцията към неграмотност, особено сред младите българи, говори за сериозни проблеми, залегнали дълбоко в образователната и социалната ни система. Повече за това, както и за решенията на основните проблеми в образованието, които ЧОУ „Цар Симеон Велики” дава, разказаха основателят на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики” д-р Росица Врабевска и Мария Иванова – преподавател по български език и литература в предаването „100% будни” по БНТ.

„Това е една тенденция в последните десетилетия. До голяма степен това се дължи на факта, че така нареченият преход продължи прекалено дълго и това, че образователната система изостава в посоката реформиране в XXI век. По-скоро продължаваме да вярваме, че трябва да се движим по същите стъпки, както през 80-те години”, коментира д-р Врабевска.

Според нея, за да се случи една промяна, тя трябва да има ясно определена крайна цел. Д-р Врабевска смята, че проблемът при реформата в образованието е именно дефинирането й.

Екипът на училище „Цар Симеон Велики” вече 6 години работи в посока на подобряване на лошите практики в образователната система с прилагане на иновативни такива.

„В нашия екип използваме така нареченото диференциране, така че да можем да отговорим на нуждите и потребностите на всяко едно дете и да наблегнем на неговите силни страни и зоните за подобрение”, сподели преподавателят по български език и литература Мария Иванова.

На финала гостите и водещите коментираха, че образователната система не трябва да бъде под пълен контрол на държавата, а да се даде определена свобода.

Гледайте цялото интервю тук.

Още
статии

BulgarianEnglish