Столично училище помага на децата с „кучета-терапевти“

Дата

Репортаж в предаването „Социална мрежа” по Nova News

„Инициативата, която организирахме, беше планирана още в началото на учебната година, през месец август. Тогава решихме, че е важно да изградим едни деца, които да имат емоционална интелигентност, социална интелигентност, а какъв по-добър начин да се отключи всичко това чрез грижата за кучетата и то не домашните любимци, а тези, които нито имат дом, нито потекло”, споделя Константина Нешева, спортен мениджър в ЧОУ „Цар Симеон Велики” и допълва: „Децата са изключително въодушевени от тези срещи”.

Според ръководството на ЧОУ „Цар Симеон Велики” контакта с четириногите води до намаляване на тревожността сред подрастващите, благоприятства емоционалното им състояние и психично здраве.

„Срещите с кучетата могат да допринесат за развиване на вербалната и невербалната комуникация на децата, които след това могат да пренесат тези умения в общуването с връстниците си и с възрастните”, коментира училищният психолог Ралица Карева. „Планираме тези срещи да са регулярни и при работата с деца със специални образователни потребности да бъдат включени в тяхната обичайна програма”.

Основателят на „Бандата на 1500-те” Розалин Шмих, която води срещите пред децата в ЧОУ „Цар Симеон Велики” вече вижда ефекта от тях. „По този начин се надяваме да израсне едно поколение, което си е съвсем съзнателно, което да знае как да реши проблема с бездомните животни. Това е само началото, но виждаме огромен интерес и огромно любопитство и голяма радост за това, че правят нещо извън класната стая.” 

Целият репортаж гледайте тук.

Още
статии

BulgarianEnglish