Собственик и
основател

собственик

Собственик на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ е д-р Милен Врабевски – български бизнесмен, филантроп и меценат, активно ангажиран с осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в перспективата на европейската принадлежност на България. Възпитаник е на Английската гимназия и на Медицинския университет в родния си град Варна. 

Основател и изпълнителен директор е на най-голямата частна научно-изследователска организация в областта на клиничната медицина в Югоизточна Европа „Комак медикал“, развиваща дейност в над 30 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Комак Медикал е двукратен носител на наградата на МОН „Питагор“ в категорията „Най-голям инвеститор в сферата на научните изследвания“.

Д-р Врабевски е основател и председател на Фондация Българска Памет, чрез която инвестира лични средства в програми за иновативно образование, кариерно развитие на младите хора, реинтеграция на българската историческа диаспора, опазване на българското културно-историческото наследство и др. Развива множество инициативи за борба с демографската криза, една от които е спонсорирането на инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми. Благодарение на финансиране от д-р Врабевски до момента са се родили 41 деца.

Д-р Милен Врабевски е член на Глобалната инициатива на Бил Клинтън от 2012 г., почетен гражданин е на гр. Варна. През 2013 е обявен за Европейски гражданин на годината от Европейския парламент. Носител е на множество отличия, някои от които са наградата на БДФ за „Личност на годината с изключителен принос към каузата на филантропията в България“, приза „Мъж на годината“ на Асоциацията на българите в Украйна за изключителен принос за укрепване на икономическите и културните връзки и наградата „Будител на годината“ за 2014-та. Носител е на приза „Апостол на българщината 2016“, а през 2020 е обявен за „Мъж на годината“ за 2019 г.

Основател

Основател на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ е д-р Росица Врабевска. В последните 20 години тя се занимава с научноизследователска дейност в областта на фармакологията. Завършва е медицина в Медицинския университет в гр. Пловдив, специализира фармакология в Massachusetts College, Бостън, САЩ. 

Д-р Врабевска е главен медицински директор на най-голямата научно-изследователска организация в областта на клиничната медицина в Югоизточна Европа „Комак медикал“ и е член на Консултативния съвет на Фондация Българска памет

Част е от Комисията за иновативни училища към МОН.