Седмица на родолюбието в ЧОУ „Цар Симеон Велики”

Дата

„За мен България е една огромна Родина!”, Емма Кьосева, подготвителна група

„За мен България е големите планини, бистрите замечатни езера, дълбокото синьо небе и горите.”, Ивайло Гарев, 2. клас

„Личността, на която се възхищавам най-много е Васил Левски. Той не само си е отдал живота за свободата на нашето Отечество, но той се е борел и е мечтал българският народ сам, със свои сили, да се освободи.”, Никола Борисов, 5. клас

Всяко едно усилие в полза на съвременната идея за национална идентичност и за познаване на истинската историята на България си заслужава, чувайки думите на децата от Частно основно училище „Цар Симеон Велики”. Затова за 3 март екипът на училището осъществи няколко родолюбиви инициативи, обединени под името „Седмица на родолюбието”. 

Учениците от начален етап заснеха специално видео с участието на Националната гвардейска част – слушаха националния химн, присъстваха на всички ритуали по протокол и се потопиха в истинската атмосфера на празника.

„За децата е традиция всяка сутрин в училище да слушат българския химн. Но изсвирен на живо от оркестъра на Националната гвардейска част прави въздействието му още по-силно. Нашата цел е да възпитаме у децата уважение към историята и националните ни герои, да изградим отношение и гражданска позиция, както и чиста емоция и любов към родината”, сподели д-р Росица Врабевска, основател на училище „Цар Симеон Велики”, част от Образователен комплекс „Цар Симеон Велики”.

В навечерието на националния празник на България екипът на Фондация Българска Памет, начело с нейния основател и председател д-р Милен Врабевски, както и ученици от ЧОУ „Цар Симеон Велики“ откриха пред депутати в парламента своята най-нова социална кампания „Родолюбието – кауза, която си заслужава”. Целта на инициативата е да напомни, че обич към Родината се създава с казването на истината и трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст.

Събитието се проведе в залата на библиотеката в Народното събрание, а сред присъстващите бе зам.-председателят на Комисията по образование и наука Ирена Анастасова, както и депутатите Елисавета Белобрадова и Христо Петров.

По време на срещата си с народните представители, учениците от училище „Цар Симеон Велики” – второкласничката Виктория Петрова и петокласникът Никола Борисов, подариха на всички присъстващи учебното помагало по история и цивилизация „Моята България“ и разказаха не само защо родолюбието е важно за тях, но и как то е заложено в учебната им програма.

На празника Никола Борисов заедно с преподавателя по английски език Радафина Петлешкова бяха гости в предаването Социална мрежа по NOVA News. Двамата разказаха повече за инициативите, които училището организира във връзка с националния празник и като част от мисията да възпитава родолюбиви и инициативни българи, обединени под мотото „Седмица на родолюбието”.

По повод 3 март всеки клас беше подготвил и специален проект, посветен на деня и героите от Освобождението, както и отговор на въпроса „Защо обичам България?”. С това ръководството на училището цели да провокира у децата лична позиция и ангажираност към празника и Родината.

Още една от инициативите за празника бе заснемането на поредица от интервюта с наследници на революционери.

Вярваме, че в днешните нелеки времена, за да имаме достойно бъдеще, трябва да можем с гордост да гледаме към миналото, а в сърцата ни винаги да има място за нашата „чиста и свята“ България.

Още
статии

BulgarianEnglish