Д-р Росица Врабевска обсъжда състоянието на българското образование

Интервю на д-р Росица Врабевска в предаването “Ники Кънчев Шоу” по “Дарик радио

Трябва да разглеждаме децата и като личности, за които ние отговаряме, да им дадем базата, от която те да съумеят да надскочат себе си и да се научат да правят избори“, това заяви пред Ники Кънчев д-р Росица Врабевска, управител на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“. В последните 20 години  тя се занимава и с научноизследователска дейност в областта на фармакологията. Завършила е медицина в МУ Пловдив, специализирала фармакология в Massachusetts College of Pharmacy, Бостън, САЩ. Също така, тя е Медицински Директор „Comac Medical“ и член на Консултативния съвет на Фондация „Българска Памет“. 

„Образованието не е бизнес, за нас това е кауза. В нашата частна структура ние сме фокусирани върху децата, върху тяхното развитие и това те да имат мотивацията и желанието да учат, да се развиват и да се изграждат като личности“, коментира д-р Врабевска в отговор на въпроса за едни от основните разлики между частното и държавното образование в България. .

Липсата на адекватна грижа и адаптация на децата със специални образователни потребности у нас д-р Врабевска коментира така: „В момента изграждаме център за деца със специални образователни потребности,  защото има много деца които имат нужда от подобна подкрепа. Те трябва да бъдат социализирани,  а при нас  имат възможност да се включат в учебната програма, да взимат участие в часове, които са полезни тях и, разбира се, да имат  индивидуални занимания със специалисти. Нашият център подготвя и възпитатели, които да работят с деца със специални образователни потребности, тъй като се оказва, че липсата на кадри е голям проблем.“

Една от най-актуалните и болезнени теми в последната година – образованието по време на пандемия и как онлайн обучението повлия на децата, също беше засегната в разговора, а д-р Врабевска сподели,че знанията могат да са набавят, но психологическите проблеми при децата, които се очакват вследствие от ситуацията през последната година и половина са много по-сериозна тема, върху която трябва да се наблегне.

А на финалния въпрос на Ники Кънчев – как се създават завършени личности – д-р Врабевска отговори красноречиво: “С много работа и много обич“.