Призванието да бъдеш учител

Дата

roni-snimka-medii

Репортаж в предаването “100% Будни” по БНТ

Наскоро отбелязахме Международния ден на учителя, честван от 1994 г. по инициатива на ЮНЕСКО. По този повод телевизионен екип от предаването „100% будни“ по БНТ посети Частно училище „Цар Симеон Велики“ и имаше възможност да се запознае с малка част от нашите прекрасни учители и ученици, а по този начин да ги покаже и на своите зрители.  

За мисията „учител“ и как традицията среща новаторството в учебния процес разказаха Иван Драгомиров, Вероника Тодорова и новото ни попълнение Джовани Гамалонг – всички те са преподаватели по английски език, но всеки със свой различен подход и мотивация да е част от учителската гилдия. Петокласниците Зорая и Никола пък споделиха за любимите си предмети и преподаватели.

Вече няколко години 26-годишният Иван намира своето призвание в преподаването. Ето какво сподели той пред екипа на „100% будни“: 

„За себе си мога да кажа, че винаги се стремя да излизам от рамката на стандартната класна стая, която е – аз заставам пред учениците, те ме слушат 40 минути и стоят на едно място. Честно казано аз не съм човек, който се води сляпо по учебника, а си позволявам доста често да излизам извън него, защото не считам, че едно дете ако ми научи тези 8 думи в дадения урок, то е усвоило всичко за края на раздела или че е готов за реалния свят“. Г-н Драгомиров е истински любимец на своите ученици.

С 5-годишен стаж като преподавател в училище може да се похвали и 28-годишната Вероника Тодорова. 

„Това, което ме мотивира и ме накара да стана учител е провокирано от части от това, което изучавах. За мен промяната идва отдолу нагоре и вярвам, че учителската професия работи в тази посока. Тя сформира общности и помага на децата да се превръщат в активни граждани на своята страна след това. За да си учител трябва да си много иновативен, да познаваш учениците и изисква много комплексни умения. Тази година аз преподавам един малко по-различен предмет, което до този момент не се е случвало в нашето училище. Предметът се казва социално-емоционални компетентности на английски език и е провокиран от нуждите и възможностите нашите възпитаници в съвременния свят.”

Най-новото попълнения на екипа от учители в Частно училище „Цар Симеон Велики“ е 23-годишният Джовани Гамалонг, който идва от Филипините и е малко повече от месец в България, но вече знае български думи и словосъчетания и, разбира се, обича шопска салата. Попада тук по една щастлива случайност. Ето какво разказва: 

„Кандидатствах да бъда преподавател в Индонезия, но заради ситуацията с Ковид, тази програма се отмени. Комитетът на Fulbrigth в България обаче вижда заявлението ми и решава, че ще бъда много подходящ за България. И съм много щастлив от този факт, защото се влюбих в България още докато само слушах за нея. Природата, културата, историята, храната, всичко е невероятно. Живея в София и имам възможност да опозная България. Намирам все повече неща, които ми харесват. Невероятно е“.

Частно училище „Цар Симеон Велики“ се гордее с учителите си, подходите им за работа и хъса, с който ежедневно влизат в класните стаи. По този начин се подсилва жаждата за нови знания и преживявания на учениците, както и тяхната амбиция за покоряване на нови върхове.

Още
статии

BulgarianEnglish