По стъпките на успеха – историите на Меди, Айше и Валерия

Дата

Да ти подадат ръка, да ти покажат пътя и да те съпровождат по него към познанието – това е философията и стремежът на д-р Милен Врабевски. Филантроп и благодетел, неговата мисия е да запълни пропастта между средното и висшето образование и между висшето образование и бизнеса и да подготвя уверени и амбицирани кадри, готови за действителността в страната и в Европа. Именно заради това, заедно с неговата съпруга д-р Росица Врабевска създават Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”, с който дават надежда и възможност и на ученици от по-отдалечени райони на страната да получат качествено образование и развитие.

Точно такива са Медие Мръцева, Айше Робова и Валерия Кьойбашиева. Те идват в София, когато са само на 15 години и веднага се увличат от динамиката и забързаното ежедневие на големия град. Осигурена им е стипендия от д-р Милен Врабевски, която включва пълен пансион, квартира и обучение в рамките на 5 години. Гимназиалното им образование преминава в Частно училище “Цар Симеон Велики” – едни от най-прекрасните спомени, както разказват. Споделят, че са благодарни за времето прекарано в училище – за специалните моменти със съучениците, за важните житейски уроци и съвети от учителите и за творческата обстановка, която те кара да изследваш, да мислиш и да търсиш решения. 

“Най-ценното нещо, което научих в училище е, че в трудни моменти не трябва да се колебаеш да потърсиш помощ и винаги трябва да помагаш на тези, които са протегнали ръка към теб”, разказва Айше и допълва, че е била изключително впечатлена при първия си досег с Частно училище “Цар Симеон Велики” заради топлото и радушно посрещане от целия екип. Тя трудно може да отговори кой е любимият й предмет в училище, заради различните и интересни методи на преподаватели, които правят всеки нов урок вълнуващ.

За Медие е важно да се научиш да си даваш ясна самооценка, да бъдеш критичен и любопитен и да не спираш да учиш и да се развиваш. “Часовете през тези 4 години, макар и трудни, бяха интересни и запомнящи се. Учителите и екипът бяха тези, които ги правеха такива. Те са хората, на които дължа това, което съм постигнала до днес”, споделя тя. 

И Меди и Айше решават да продължат своето образование в сферата на медицината със специалност “медицински лаборант”. Харесва им идеята да помагат безкористно на хората така, както и на тях е подадена ръка. “Преди всичко трябва наистина да искаш да поемеш отговорност, защото това не е само професия, това е призвание  отдаденост”, споделя Медие.Паралелно с ученето, двете момичета работят и в най-голямата компания за клинични изпитвания в Югоизточна Европа Comac Medical, собственост на д-р Милен Врабевски. 

Част от дългосрочната образователна стратегия на семейство Врабевски е учениците от Частно училище “Цар Симеон Велики” да имат възможност да развият своят потенциал и умения в реална работна среда след завършване на своето образование.

Учениците, които изберат да продължат обучението си в България като студенти и покажат нужните качества, точно както Меди, Айше и Валерия, получават възможност да направят първите крачки в своята кариера в научно-изследователската компания на д-р Милен Врабевски.

“С д-р Врабевски се запознах на първия ми учебен ден в Цар Симеон Велики, през 2017 г.”, разказва Валерия Кьойбашиева. Спомените и се свързани с един наистина неразделен клас, който през годините се превръща в нейно семейство.Усърдната работа в училище е увенчана с огромен успех за всички дванадесетокласници на частното училище, които се представят повече от отлично на зрелостните изпити. Валерия решава да продължи своето образование в Софийския университет “Св. Климент Охридски” с профил Компютърни науки. “Математиката е една от силните ми страни, затова реших да развивам уменията си в тази насока, тъй като специалността ми се базира на висша математика и логика”, казва тя. Паралелно с обучението си в университета Валерия също работи в Comac Medical.

И трите момичета виждат своето развитие в България, мотивирани са и искат да бъдат полезни и да допринесат за положителното развитие на страната. “Тук е всичко, което обичам. Тук за първи път съм била щастлива и тук е всичко, което ме прави такава. Не бих искала да търся щастието другаде”, разказва още Медие.

Още
статии

BulgarianEnglish