Какво означава да „поставим детето в центъра на процеса“?

Дата

rosi-interviu-100-procenta-budni

Интервю на д-р Росица Врабевска за предаването “100% Будни” по БНТ

Липсва разбирането за образование, липсва ни цялостната концепция що е то образование и какво искаме за нашите деца. Те са тук, за да можем ние да им дадем шанс, а за да им дадем шанс трябва те да имат избор. За да имат избор, ние трябва да направим така, че те да са свободни хора. Мисията ни е да възпитаваме свободни хора, които да могат да носят отговорност за своите избори. 

Думи на д-р Росица Врабевска, основател на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” в специално интервю, излъчено в предаването 100% Будни по Българската национална телевизия (БНТ).

“Имаме един синдром останал от социализма, в който всички трябва да сме еднакви, всички трябва да имаме шестици, всички трябва да вземем диплома, всички трябва да отидем в университет, независимо кой е той. А всяко налагане на стереотипи е погрешно. За да имаш свободен избор ти трябва да можеш да разсъждаваш, да имаш аналитична мисъл и да имаш достатъчно факти пред себе си, които да ти служат за основа. Ние не даваме това на децата. Ние сме отговорни да направим така, че да даваме на децата максимално информация, върху която те да правят своите избори”, коментира още д-р Врабевска.

По нейни думи, за да бъде успешна една образователна система тя трябва да бъде освободена от опеката на държавата – да има едни стандартни изисквания, които всички да спазват, но те да бъдат в ограничена степен. “Всяко едно училище да има свободата да преподава по програми, които е утвърдило, и по учебници, които смята за нужни и да има възможността наистина да предлага конкурентни различни програми, защото ние в момента сме в една соц система, в един и на практика нямаме шанс да повишим качеството на образованието”, обясни д-р Врабевска.

“Искам един ден да имаме цялостна общност от ученици, завършили нашия Образователен комплекс, които да си приличат по едно нещо – да вярват в себе си и в ползата от правенето на добри неща за общността и за България”, завърши тя.

Вижте цялото интервю във видеото.

Още
статии

BulgarianEnglish