Изложбата „Всеки урок има силата да променя“ в галерията на открито „Кристал“

radafina-medii

Материал в предаването Култура по БНТ

В галерията на открито в градинката „Кристал“ е ситуирана изложбата „Всеки урок има силата да променя“. Тя представя историите на 13 български учители, а снимките са направени в реална училищна среда. Изложбата включва цитати и истории на учители, за които професията е не просто работа, а призвание.

„Идеята за изложбата дойде спонтанно от една страна, защото една от нашите цели е  да покажем труда на учителите, да изкараме най-доброто от това, което те правят и да покажем на нашата общественост, че образованието и учителската професия са изключително важни. От друга страна искахме да направим така, че честванията по случай Деня на будителя да се превърнат наистина в такива и смятаме, че един ден е много малко, за да можем да отбележим всичко, което може да се каже по темата будителство и по темата образование в нашето общество“, коментира д-р Росица Врабевска в предаването „Култура“ по БНТ.

Тя допълни, че зад идеята за изложбата е желанието да се излезе от рамките на това което е останало като нагласи в постсоциалистическото общество. „Стараем се да научим младите да разсъждават, да искат да променят средата и да я направят по-добра и поради тази причина всеки урок е много важен“, обясни д-р Врабевска.

Повече за изложбата и за личните истории на преподавателите Десислава Якимова и Радафина Петлешкова вижте във видеото.