Изложба ни убеждава: „Всеки урок има силата да променя“

Интервю на д-р Росица Врабевска в предаването Радио кафе – Програма София, БНР

13 фотографии на учители, техните лични истории и мотивиращи послания са подредени във вдъхновяваща изложба в градината „Кристал“. Наименованието й е „Всеки урок има силата да променя“, а идеята и реализацията е на екип от Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ с подкрепата на Столична община.

„Учителите са хората, които ни възпитават в ценности и ни учат да мислим. Беше много важно да направим така, че децата да усетят силата на призванието и да бъдат благодарни към техните учители“, отбеляза в студиото на Радио София д-р Росица Врабевска, основател и управител на образователния комплекс.

Един от цитатите в изложбата гласи: „Предизвиквам децата да ми задават въпроси. Ако се затрудня с отговора, значи съм успял да ги науча не какво, а как да мислят“.

Експозицията е своеобразно продължение на Деня на будителите и ще може да се разгледа до 22 ноември.

„Преподавателите ни са с иновативно мислене, някои са упражнявали други професии, дори са били в чужбина, но в един момент са осъзнали, че учителстването е тяхното призвание. И наистина успяват да мотивират децата да учат“, допълни д-р Врабевска.

По думите ѝ връзката между средно и висше образование е прекъсната, както и тази между университет и бизнес. Много е важно децата да си задават въпроса „Защо?“. Той провокира към мислене. И отговорът не винаги е в учебниците.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с д-р Росица Врабевска.