Къде подготвят утрешните лидери?

Дата

Поглед към визията на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики

В динамичния пейзаж на все по-бързо развиващите се технологии, които целят да улеснят ежедневието на всички, вниманието в образованието сякаш е насочено повече към тях, отколкото към възпитанието на децата във важни ценности, вяра в собствените им възможности и преподаването на житейски уроци.

На този фон едно училище заявява своята позиция да покаже трансформиращата сила на малките ежедневни уроци и стъпки, които ще формират бъдещите успешни личности. Не и без помощта на модерните технологии, разбира се.

Частно основно училище “Цар Симеон Велики” е част от Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”, който включва още три филиала на Частна детска градина “Росица”, Частна гимназия по природни науки и предприемачество “Асен Йорданов”, Център за обучение “Цар Симеон Велики” и разрастващия се Спортен център “Комак спорт” в с. Иваняне, Банкя.

Любопитният ученик днес е създател на нови открития утре

Със задачата да учат децата да бъдат старателни, добри, уважаващи, трудолюбиви и мотивирани, са натоварени учителите  – също млади, образовани и с множество престижни национални награди.

Насърчаването на любопитството и любознателността на учениците се оказва все по-трудна задача за преподавателите в днешно време, когато децата все по-бързо губят интерес, пренаситени от информация и възможност за най-различни дейности. Това налага учителите да използват иновативни методи за поддържане на вниманието им, тяхната активност в клас и любопитството към учебения предмет.

“Подхранването на любопитство е като засаждане на семенца на успеха, които ще превърнат децата във визионери, готови да решават проблемите на утрешния ден, a любовта към ученето трябва да се простира и отвъд границите на класната стая”, споделя един от най-успешните млади учители в България Станислава Йорданова. Тя преподава природни науки, има десетки награди в областта на STEM, носител е на титлата “Учител по химия на годината” за 2022 и на най-престижното отличие в образованието – почетната награда “Неофит Рилски” на просветното министерство.

Резултатът от иновативните методи на обучение в образователния комплекс е налице – природните науки са областта, в която ЧОУ “Цар Симеон Велики” постига най-много успехи. Училището е носител на златна купа за 2021 и 2022 г. в категориите „STEM стратегия в училище” и „STEM знания” от националния конкурс за STEM науки. Отличията продължават с първо място в „STEAM в природните науки” на конкурса „Моята добра STE(A)M практика”, първо място в националния конкурс Super STEM, приз в четвъртия национален конкурс за STEM науки в България – Super STEM 2020, награда за проект „Проблемно базирано обучение в иновативната класна стая” от Центъра за развитие на човешките ресурси, награди за участие на наши ученици в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител” и други.

Но най-ценното признание за учителите от ЧОУ “Цар Симеон Велики” са не спечелените награди, а все по-нарастващото любопитство на учениците  и желанието им за нови знания.

Ученикът, научен да работи в екип днес, ще е личност, която създава общност утре

Умението за работа в екип е част от социалните и междуличностни умения, които водят до житейски и кариерни успехи. Именно затова учителите в “Цар Симеон Велики” се стремят да изграждат в учениците чувство за принадлежност към общността на образователния комплекс. Често децата имат колективни задачи, за да се научат на отборен дух, изготвят общи проекти, помагат си и се подкрепят точно както следва да бъде и в реална работна среда.

Преподавателският колектив на училището разчита още на прогресивно обучение като учене чрез правене, интердисциплинарни и проблемно базирани методи, технологии и изкуства. Училището има и развита клубна дейност с класове по науки, занимателна и състезателна математика, приложни изкуства и други. 

„Процесът на превръщане на класа е екип, който носи колективен дух, изисква време, комуникация, много работа, емоционална привързаност и идентифициране с класа. Щом децата осъзнаят, че имат нужда един от друг за осъществяването на общата си цел, всеки дава оптимален принос за постигане на поставената задача“, споделя началният учител Силвия Иванова.

Възпитаването на любов към родината днес, ще направи страната ни по-добро място утре

“Родолюбието – кауза, която си заслужава” е слоган на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” от самото му създаване. За да възпита учениците си на любов към родината, ръководството организира срещи с представители на Националната гвардейска част, които са неизменна част от всяко отбелязване на първия учебен ден и на националния празник 3 март в двора на училището. Всеки учебен ден започва с българския химн. Училището има и клуб по родолюбие. 

“Родолюбието и любовта на младите хора към обществото е фактор за успеха и развитието на това общество и ние работим тази любов да я има”, казва д-р Милен Врабевски, собственик на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”

Една от последните родолюбиви инициатива бе за Деня на народните будители. В продължение на няколко дни децата се срещнаха с потомци на възрожденци, сред които тези на Христо Ботев и Софроний Врачански. Част от учениците се преобразиха като едни от най-емблематичните личности от българската история.

Детето, научено на уважение днес, ще бъде пример за подражание утре

Според екипа на образователния комплекс сред най-важните неща, на които трябва да бъде научено едно дете, са уважение, толерантност и доброта.

В “Цар Симеон Велики” класовете са разпределени на малки групи, което помага на учителите да работят индивидуално с всяко дете и да обръщат внимание не само на учебния процес, но и на малките ежедневни действия, които в утре ще бъдат стълб, върху който младежите ще градят своето бъдеще. 

Въпреки че всяко дете е различно, училището може да се похвали с изцяло позитивна среда между учениците и липса на агресия, което за съжаление е тенденция в много други образователни структури. 

Успешните лидери и личности за пример са сочени за такива с едно основно качество – уважението към техните партньори и служители.

Световни проучвания доказват теорията, че активното участие на един колектив в обща кауза/социална кампания повишава удовлетвореността и ангажираността към структурата, към която принадлежат.  Като част от мисията да възпитава децата да бъдат добри училището организира благотворителни базари по два пъти в годината, подкрепяйки значими каузи. В тях се включват всички ученици, които изработват ръчно сувенири или лакомства. 

Детето, подкрепено в мечтите си днес, ще пише истории на успеха утре

Екипът на ЧОУ “Цар Симеон Велики” споделя, че ключово за развитието на учениците е насърчаването на техните таланти и силни качества – всичко онова, което отличава едно дете и за което то мечтае и обича.

Именно това е ключът към успеха и на много от децата в ЧОУ “Цар Симеон Велики”, спечелили престижни състезания – спортни, математически, в хуманитарните науки.

Децата от училището имат възможност за постоянни изяви на своите таланти – те са главни действащи лица в училищните тържества като водещи и артисти. През изминалата година много от тях участваха във филма “Случая Тесла”, част от който бе  заснет на територията на образователния комплекс. През 1 юни, в Деня на детето четвъртокласници водиха прогнозата за времето по „Нова телевизия”. 

Младежи от училището взимат често участие в телевизионни предавания и репортажи покрай множеството разнообразни активности в “Цар Симеон Велики”. 

Друга инициатива на екипа на образователния комплекс са вдъхновяващи лекции на личности, които разказват от първо лице за своя път към успеха. Част от гостите през последната година бяха актьорът Бойко Кръстанов, инфлуенсърът Александра Богданска,  водещият на прогнозата за времето на „Нова телевизия” Николай Василковски, шеф готвачът Лео Бианки и мнoго други.

Приемът на ученици в ЧОУ “Цар Симеон Велики” е вече отворен.
www.tzarsimeon.bg
Тел.: +359 879 216 099

Източник: 24часа

Още
статии

BulgarianEnglish