„Ден на професията” – да се запознаем с пожарникар

Дата

Традиционната инициатива „Ден на професията” в ЧОУ „Цар Симеон Велики” продължава с пълни сили и през февруари. На гости в училището този път бяха пожарникарите от район Банкя, които се срещнаха с нашите третокласници и четвъртокласници. Те разказаха повече за тънкостите на професията, споделиха своя личен опит и отговориха на многобройните въпроси на мъниците. 

След срещата учениците имаха възможността да разгледат истинска пожарна кола.  Всички третокласници и четвъртокласници видяха какво представлява кабината на специалния автомобил и колко е важно всичко там да е изрядно. Чуха и предупредителните сирени, с които пожарникарите известяват участниците в движението на пътя да им направят път при спешни случаи.

Най-голяма радост и възхита донесе силната струя вода от пожарната кола, с която огнеборците демонстрираха как от по-голямо разстояние могат да гасят пожари. Опашка от желаещи пък се изви за изпробване на шланга (плътен, издържащ на високо напрежение маркуч), с който пожарникарите показаха ефективността на пръскане на вода под високо налягане и скорост.

Да „влязат в обувките” на професията пожарникар, макар и за няколко часа, беше истинско удоволствие за нашите ученици!

Още
статии

BulgarianEnglish