Четири призови места за ученици от ЧГПНП „Асен Йорданов” в Национален исторически конкурс

Дата

Деветокласници и десетокласници от Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов“ с престижни отличия от Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“, организирани от Регионално управление на образованието – Варна и Първа езикова гимназия – Варна и под патронажа на кмета на община Варна Иван Портних. 

225 ученически проекта се състезаваха в V национален исторически конкурс, завършил с конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”. Научната комисия определи 3 първи и 1 второ места за гимназисти на ЧГПНП „Асен Йорданов” от 9. и 10. клас. 

В категорията „Компютърна презентация” с първи места бяха отличени деветокласникът Михаил Врабевски, както и Джемал Серьов и Лука Букушовски от 10. клас, а в категория „Видеофилм” на второ място е класирана Виктория Пантелеева от 10. клас. Тя направи интервю с проф. Пламен Митев на тема „Георги Раковски – предприемач и революционер”. Помощник на учениците бе високо цененият и уважаван преподавател по история г-жа Теодора Борисова – Петрова.

В края на миналата седмица се състоя Националната ученическа конференция. Форумът, който се проведе онлайн, беше официално открит от Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия Варна и д-р Ирена Радева, началник на РУО-Варна. Участваха още високо ценени преподаватели по история като проф. д-р Пламен Павлов, както и директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учители на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Димитър Веселинов. 

Включиха се и учениците от ЧГПНП „Асен Йорданов”, а видеото на отличената Виктория Пантелеева беше излъчено за широката аудитория от участници и гости.

Събитието се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей, Държавния архив в морската столица и Фондация „Христо Ботйов”. Сред спомоществователите на конкурса са д-р Милен Врабевски – основател и председател на Фондация „Българска памет”, д-р Емил Радев – евродепутат и възпитаник на Първа езикова гимназия, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”. 

Едно огромно браво на нашите ученици и техните прекрасни учители!

Още
статии

BulgarianEnglish