Осиновени красавци за гушкане: столично училище бори стреса на децата с кучета-терапевти

Дата

kucheta-terapevti

Материал в сайта ViewSofia

Четири осиновени кучета от доброволците на „Бандата на 1500-те” гостуваха на учениците в училище „Цар Симеон Велики”, район Банкя. Лале, Алма, Марио и Джак влязоха в ролята на терапевти за децата и екипа на училището и внесоха много положителни емоции в учебния процес

kucheta-terapevti4

Срещата на четириногите с учениците е част от стратегията на ръководството на школото за справяне със стреса сред подрастващите. Според редица проучвания контактът с кучета в училище намалява тревожността на учениците, благоприятства емоционалното им състояние и психично здраве. След последните две тежки години за образователната система, вследствие от пандемията от Covid-19, екипът на училището се стреми да върне учениците към нормалността, осигурявайки комфорт и подкрепа, положителни емоции и нови преживявания, които да се отразят и на резултатите им в час.

На срещата бяха засегнати и много от важните теми, свързани с проблемите с бездомните кучета, както и каква трябва да бъде реакцията на децата при среща с такива. Учениците научиха и детайли за дейността на „Бандата на 1500-те” в помощ на бездомните животни от основателя на организацията Розалин Шмих и доброволците Ива и Вероника. Отзивите след събитието не закъсняха – децата изразиха желание срещите с техните нови приятели да се превърнат в традиция. Едно от следващите планирани гостувания на „кучетата-терапевти” е със специален акцент върху взаимодействието им с деца със специални образователни потребности.

Столичното училище обяви и тазгодишната кауза, която ще подкрепи със събраните средства от Великденския благотворителен базар – дейността на „Бандата на 1500-те”. Събитието ще се проведе на 15 и 16 април, а всеки желаещ да подкрепи инициативата, ще може да закупи ръчно изработени от учениците картички и сувенири.

kucheta-terapevti1
kucheta-terapevti2

Още
статии

BulgarianEnglish