7 години ЧОУ “Цар Симеон Велики” – успешният образователен модел

Дата

Eдно от най-бързоразвиващите се частни училища в България „Цар Симеон Велики“ навършва 7 години. За тези най-важни “първи седем години”, екипът на образователната структура не просто създаде свой успешен модел на преподаване на учебния материал, но и се разшири до образователен комплекс, състоящ се от център за почасова детска грижа, три детски градини, основно училище, частна гимназия и център за обучение на учители.

„За нас децата са мисия, бъдеще и отговорност. Затова с общи усилия изградихме тази образователна структура със съвременен почерк и иновативен подход, но в основата й заложихме традицията и отдадеността към Родината. През изминалите 7 години постигнахме мотивираща учебна среда с будни и любознателни деца, с устремени и амбициозни преподаватели и сме готови за новите попълнения в нашата общност“, разказват от екипа на училището по повод откриването на приема за учебната 2023/2024 година. „Приемът в нашето училище започва от подготвителен клас и повечето родители на най-малките ни ученици предпочитат именно този вариант, който се явява като приспособителен период преди децата да продължат обучението си при нас в 1 клас и наттък. Най-предпочитаните профили за кандидатстване след 5 клас пък си остават „Науки“ и „Предприемачество“, допълват от ръководството.

 “Учим децата КАК да мислят, а не КАКВО да мислят” чрез индивидуален подход

Учебният процес в ЧОУ “Цар Симеон Велики” е построен така, че да открие индивидуалния потенциал на всеки ученик и да стимулира развитието му.

За екипа на образователния комплекс е важно да научат възпитаниците си да разсъждават, анализират, задават правилните въпроси и да търсят най-добрите решения във всяка житейска ситуация. Учителите успяват да провокират любопитството, въображението и желанието на децата да придобиват нови знания, базирайки се на интересите и индивидуалните потребности на всеки ученик. 

Екипът разчита на иновативни методи на обучение като учене чрез правене, интердисциплинарни и проблемно-базирани методи, технологии и изкуства.Училището има и развита клубна дейност с класове по науки, занимателна и състезателна математика, приложни изкуства, роботика, добри обноски и личностно развитие.

Ежемесечно учениците имат възможност да присъстват на вдъхновяващи лекции на успешни личности, които разказват от първо лице за своя път към успеха. Сред любимите занимания на децата са и уроците в музеи и галерии, посещенията на театрални и музикални постановки. 

Училище с мисия и множество отличия

Сред отличията на ЧОУ “Цар Симеон Велики” са: Национален победител  и носител на златна купа за 2021 и 2022 съответно в категориите „STEM стратегия в училище” и „STEM знания“ на Националния конкурс за STEM науки. Наградата за 2022 ще бъде връчена на 3-та Национална конференция „SMART STEM“, която ще бъде открита от Еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта на Европейския Съюз г-жа Мария Габриел. Отличията продължават с 1-во място в „STEAM в природните науки“ на конкурса „Моята добра STE(A)M практика“, 1-во място в Национален конкурс „Super STEM“, отличие в 4-ти Национален конкурс за STEM науки в България – „Super STEM 2020”, награда за проект „Проблемно-базирано обучение в иновативната класна стая“ от Център за развитие на човешките ресурси, както и награди за участие на наши ученици в Шестия национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“ и др.

Учители с призВание и призНание

Преподавателският екип на училището е съставен от висококвалифицирани специалисти с индивидуален подход, чиито методи през последните две години биват оценени на най-високо ниво – двама от нашите учители, Станислава Стефанова и Мария
Иванова, бяха отличени с престижната награда на МОН „Неофит Рилски“ за високи постижения през учебната година, трима от тях, Станислава Стефанова, Мария Иванова и Иван Драгомиров, намериха място в ежегодния проект на Дарик радио 40 до 40. Г-жа  Станислава Стефанова бе отличена и с наградата на МОН „Неофит Рилски“ и се превърна  в учител на годината по химия за 2022.

Там, където родолюбието е кауза

Още със създаването на училището екипът си поставя амбициозната задача да наложи в своята програма родолюбието като важна ценност сред своите ученици, защото  само ако искрено обичаш средата, в която си роден и отраснал, имаш желание да работиш за нейния просперитет. 7 години по-късно, училището може да се похвали с участие в множество родолюбви инициативи и партньорски отношения с Фондация Българска Памет и сдружение Българска история. 

В началото на всеки учебен ден учениците слушат химна на Република България, а по инициатива на децата от 3 клас бе създадена и специалната поредица ‘Машина на времето”, в която учениците имат възможност да разберат детайли за малко популярни, но значими български герои. 

Познавайки историята, децата имат възможност да разбират и анализират по-добре новия модерен свят, да се учат от постиженията и грешките на бележити личности и да вадят своите поуки.

Спортът като начин на живот

ЧОУ “Цар Симеон Велики” е от малкото училища, които разполагат с мултифункционален спортен център, състоящ се от закрит плувен басейн, тенис корт, футболно и баскетболно игрище, както и избор от множество допълнителни спортни активности като балет,бойни изкуства, спортни танци и йога.

Гимназията, която подготвя бъдещи учени, иноватори и предприемачи

Частна гимназия по природни науки и предприемачество „Асен Йорданов“ е най-новото начинание на образователен комплекс „Цар Симеон Велики“. Фокусът е поставен върху предприемачеството, което се преподава от утвърдени преподаватели от УНСС. Учениците учат предмети като маркетинг, комуникации, медийна култура, политики и култура и еко-предприемачество. Силно застъпени са софтуерни и хардуерни науки, които се водят от специалисти от водещи ИТ компании в България. Наред с това възпитаниците на гимназията участват в конференции и дискусии за обмяна на опит и в практически упражнения. 

Иновативната учебна методология включва и проблемно и проектно-базирано обучение. Учениците от 8. до 12. клас работят по проектите си в малки групи, а на фокус е изграждането на практически знания, предадени от учители с международен опит.

*В малко отделно каре

Детска градина „Росица“ – отворен прием

Частна детска градина „Росица“ има три филиала в гр. София – в кв. Бояна, в с. Иваняне и най-новият, който отвори врати преди броени дни – в кв. Малинова долина. Новият филиал разполага с модерна сграда с широки пространства и слънчеви помещения и голям двор със съоръжения за игра. Децата се обучават в малки групи от квалифициран екип от професионалисти, а средата е близка до семейната. Екипът преподава по доказана методология за изграждане на социални умения, себепознание, изследователски подход, а мисията му е в спокойна и щастлива среда, децата да растат в пространство на познание, общуване, творчество и игра.

Още
статии

BulgarianEnglish