По случай 24 май – учители от ЧОУ „Цар Симеон Велики“ и ЧГПНП „Асен Йорданов” четоха пред учениците си откъси от любими книги

Дата

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност провокира учители от начален и прогимназиален етап на ЧОУ „Цар Симеон Велики“ да организират четене на откъси от любими свои книги пред възпитаниците си.

Своеобразен старт даде класният ръководител на 4. клас Румяна Божинова, която избра произведението на Фредрик Бакман „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“ – трогателна история за спомените и за умението да ги оставяме да си отидат. Любовно писмо и бавно прощаване между един мъж и неговия внук, между един баща и неговото момче.

След четенето пък, четвъртокласниците получиха екземпляри от второто издание на училищния вестник „Златен век”, който те самите подготвяха в продължение на няколко месеца. 

Щафетата пое г-жа Веселина Костова, учител по немски език в ЧГПНП „Асен Йорданов”, която прочете откъси от „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, по-известен с наименованието „Рибен буквар“, пред третокласниците. Това е първото произведение, с което езикът ни става изцяло народен.

„Ако много хортуваш, много погрешки струваш.

Ако излъжеш един път, не та вярват вторий път.

По-добре приятел верен, а не камен беценен.

На големци да не ся противяш и с болярци да не ся скарваш.

Другому не ся присмивай, ами тебе си обгледвай.”

Всички заедно обсъдиха смисъла и поуките от басните, които проницателният Петър Берон залага.

Откъс от тазгодишния брой на училищния вестник избра да представи г-жа Лалка Георгиева, преподавател по български език и литература в ЧОУ „Цар Симеон Велики” и ЧГПНП „Асен Йорданов”, пред възпитаниците от 6. и 7. клас. Самата тя, както и няколко ученици от 7. клас участват със свои текстове.

„В часовете по литература често си говорим за това как България се освобождава от чужди владичества. Всъщност стигнахме до заключението, че една от най-големите победи за народа ни е това, че сме извоювали своята писменост. Цялото величие и мощ на държавата ни не биха били факт, ако българите нямаха възможност да отхвърлят чуждата пропаганда, да четат на своя език, да творят и създават наука и литература”, сподели г-жа Георгиева с учениците.

Още
статии

BulgarianEnglish