ЧСОУ „Цар Симеон Велики“ организира Лятна академия

Дата

ЧСОУ „Цар Симеон Велики“ организира целодневна лятна академия за ученици от подготвителен до четвърти клас /включително/ през месец юни.

Академията ще включва разнообразни образователни, занимателни, творчески, познавателни и спортни модули. Ние, екипът от професионалисти, на ЧСОУ „Цар Симеон Велики“ можем да учим децата и без книги. Нека ги научим да гледат към звездите, да се възхищават на природата и слънцето! Нека ги запознаем с пеперудите и цветята! Да събудим у децата възхита и възторг към цвета на живота! Едва тогава те ще се научат да мислят. А щом започнат да мислят, ще започнат да питат. Тогава ще им дадем книга и ще ги подкрепяме по пътя на познанието, защото Вселената се осветява от слънцето, а човекът от знанието. Ето и отделните модули в нашата Лятна академия.

Модул „Занимателна математика“

Занятията са изцяло практически насочени и дават един друг поглед към науката математика, като показват нейните увлекателни и приложими страни. Чрез остроумни и ефективни подходи децата са поставени в позицията на откриватели, което води до дълготраен ефект на ученето чрез преживяване. Модулът включва логика, детективски задачи, концентрация, наблюдателност, пъзели, математика от природата и математическо изкуство.

Модул „Да обиколим Европа“

Виртуално пътешествие, чрез което децата ще научат много за европейските страни, всяка от които има своя различна история, география и култура. Европа – прекрасен континент със завладяваща история. Децата ще научат какво представлява Европейският съюз, как работи и как може да е полезен за тях. Чрез забавни игри ще узнаем, че в Европейския съюз живеят над 500 милиона души, които говорят 24 различни официални езика. Ще научим имената на столиците на страните от Европа и интересни факти за всяка от тях.

Модул „Разрешаване на житейски казуси“

Този модул съчетава в себе си позитивни ролеви модели, които ще бъдат представени на децата чрез притчи и приказни истории. Всяко занятие започва с малка игра/задача, която поставя децата в ситуация, която илюстрира определен тип общуване и житейска ситуация. Като участници те изживяват ефекта и чисто интуитивно изграждат умения за вземане на решения, разпознаване на емоции, емпатия. Методът на учене чрез преживяване превръща децата в създатели на знание и изследователи, а не пасивни получатели на информация. Така се градят умения за сътрудничество и общуване за постигане на обща цел, както и умения за уважаване на достойнството и спазване на правата на другите.

Модул „Родолюбие“

Както дървото се нуждае от корени, за да расте здраво и силно, така и децата имат потребност да познават и разбират корените си. Този модул ще запознае децата с историята на нашата столица, с нейното географско положение, населението и управлението на града. Децата ще изработят книжка, в която ще обобщят наученото: „София – сто лица“.

Модул „Забавна наука“

В този модул децата ще получат достъпно и разбираемо обяснение на явленията в природата и научните закони под формата на игри и експерименти. Ще научат какво представляват магнитите, ще изработят компас, ще разберат какво е левитация, ще изработят нощна лампа, морзов апарат и много ще се забавляват.

Модул „ Travelling around Europe

Докато пътешестват из европейските страни и се запознават с техните традиции, фестивали, забележителности децата ще упражняват своя английски език. Всичко това придружено с много игри и забавни моменти.

Модул „Приложни изкуства“

Стимулиране на творческото въображение на децата чрез работа с различни форми, техники и материали. Изграждане на усет за пространство и мащаб, композиция и цвят. Творчески занимания с оригами, които имат огромно значение за формиране на конструктивна мисъл, въображение и памет.

Модул „Тихо време“

Всеки има нужда да остане насаме със себе си за определено време. Този модул ще предостави на децата възможност да почетат книга, да мечтаят, просто да помислят или да си починат. Ще се научим да споделяме пространство без да навлизаме в личното такова. Ще изградим умения за съжителство и уважение към интересите и личността на другия.

Модул „Спорт“

Ние сме отговорни към здравето на децата и знаем колко е полезен спортът за тях. Подбрали сме различни и забавни спортни дейности на открито, чрез които децата ще подобрят двигателната си активност, физическото си здраве и социалната си култура. Лятната академия включва и занимания по колоездене и то на английски език. Децата ще се запознаят с частите на велосипеда, как да полагат основни грижи за него, как да го управляват ефективно и как да се справят при извънредни ситуации.

Модул „Деца в кухнята“

Да превърнем кухнята в детско царство! Никога не е твърде рано да вземем кухнята в свои ръце!

Децата ще се научат да приготвят бързи, лесни, вкусни и здравословни ястия. А най-приятната част е дегустацията на приготвената храна!

В края на академията ще споделим нашите кулинарни шедьоври в книжка с рецепти.

Модул „Музика и танци“

Музикалните занимания стимулират развитието по най-добрия начин – чрез ритъм, тон и мелодия. По време на модула децата динамично ще сменят дейности: пеене, танци, музициране, логоритмика. Заниманията оказват влияние върху слуховата и зрителната памет, фината и общата моторика, чувството за ритъм, пространствената ориентация, психомоторното развитие и имат терапевтичен ефект.

Модул „Шарен петък“

Всеки петък по време на нашата Лятна академия ще прекарваме по незабравим начин.

1. „Щраусово забавление“ – Сутринта ще отпътуваме към Долна Баня, за да посетим фермата за щрауси. Ще се запознаем с навиците на животните, дневните им игри и радостта им от слънчевите лъчи. След срещата с животните ще се срещнем и с природата. Разходката ни ще продължи към Костенския водопад. В скалите до водопада някога е имало баня с топла минерална вода, която дълго време се е използвала от местното население, но впоследствие бива разрушена при земетресение.  Заредени с емоции и настроение ще се върнем в София, в очакване на следващия петък.

2.  „ОСТРОВитяни в Дино парка“ – Сутринта ще потеглим по посока град Пазарджик. Ще посетим парк „Острова“, който възникнал през 1858 г. след голямо и опустошително наводнение. Предстоят ни игри, среща с животните в зоопарка и разгадаване на загадките на най-интересния дино-парк. В така наречения Джурасик парк има фигури на праисторически животни. Ще срещнем и приказни герои. Ще видим и най-дългата пейка, кандидатствала за рекордите на Гинес. Ще видим големи триизмерни макети на земното кълбо, Слънчевата система, карта на България, компас и часовник. Заредени с приключения и желания за нови откривателства ще се върнем в София.

 3. „В каменната ера“ –  Село Чавдар е наследник на най-старото население, открито в Средногорието. „Внимание, внимание – мисия търсач! Човек от каменната ера някъде е скрит…Ще се разделим на отбори и с карта в ръка ще тръгнем по неговата следа. Към миналото ще се върнем и в древни хора ще се превърнем. Ще се катерим, ще летим и на горски пейзажи ще се насладим.“

4. „София – моята столица“ Като продължение на модул „Родолюбие“ ще направим разходка из нашата столица София. Материални и духовни следи от всички епохи на цивилизацията присъстват на територията на София. Необходимо е доста време за опознаването на 1700 – те признати и обявени паметници на културата в столицата на България. Ние ще посетим някои от тях, за да учим децата да познават и уважават историята си.

Още
статии

BulgarianEnglish