Среща-дискусия на ученици от ЧСУ „Цар Симеон Велики“ по програма „Училище посланик на ЕП“

Дата

„Европа означава преди всичко мир“ – това сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по време на дискусията с ученици от 5 до 10 клас на нашето училище. Българският евродепутат запозна младите хора с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на вземане на решения в Европейския съюз, разказа за работата на евродепутатите, а също и за това какво е постигнала България за десетгодишното си членство в ЕС. Младежите участваха активно в дискусията като показаха знания на тема – Европа и европейски институции.

„Човек не трябва да мисли за Европа като източник на финансиране, а като за съюз на ценности и на демократичните правила. Основната идея за единство и обединение в мир е уникална. Европейският съюз даде на европейските нации общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие, общ пазар и възможността за силен глас и влияние на световната сцена.“

Училище „Цар Симеон Велики“ е участник в програмата „Училище посланик на Европейския парламент“. Тя е създадена от Информационното бюро на ЕП в Хага и след успеха ѝ в Нидерландия и последвалото вътрешно обсъждане на въпроса как по-добре да се общува с младите хора посредством образованието, тя преминава в пилотен проект в 6 държави.  През есента на 2016 г. Програмата е одобрена от Бюрото на ЕП и започва нейното внедряване във всички страни членки.

Целта на Програмата е да помогне за повишаването на осведомеността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави активни знания за Европейския съюз, и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаването с факти за Съюза, но и предоставянето на опит във връзка с европейското гражданство: какво означава на практика ЕС в ежедневието и какво може да се направи, за да се гарантира, че в бъдеще Европа ще бъде такава, каквато искаме да бъде.

 

Още
статии

BulgarianEnglish