“Родителска академия” и “Хестия” със съвместен уебинар за детското развитие

На фокус: инструменти за оценка на детското развитие до 6 години

Страхът да разберат, че детето им може би среща проблеми в развитието си, кара много родители да пренебрегват нуждата от рутинни скрининг процедури. Всъщност тези процедури играят ключова роля в пълноценната грижа за децата, още в първите години от раждането им, и в много държави са неизменна част от проследяването им – било то от педиатър, учител в яслата/детската градина или психолог. Скрининг тестовете не отнемат много време, лесни са за приложение и обикновено се извършват под формата на игра с детето, наблюдение на поведението му или интервю с родителя. Те позволяват да бъде направена обективна оценка на възможностите и трудностите, които детето среща и, при необходимост, да бъдат предприети стъпки, които ще му позволят да компенсира установените пропуски и да развие талантите и силните си страни.

В следващото издание на родителската академия на ЧСУ „Цар Симеон Велики“ ще обърнем внимание именно на нуждата и ползите, свързани с оценката на детското развитие. По темата ще говори Диана Боянова, доктор по психология и психометрик във фондация „Хестия“. Тя ще разясни на участниците в уебинара кога и как се прилагат тестовете за оценка на детското развитие; в какви случаи се препоръчва ползването им; каква информация дават резултатите от тях и как можем да сме сигурни, че те са надеждни. 

Във фокуса на нашата среща ще бъдат децата на възраст между 3 и 6 години, които навлизат във фаза предучилищна подготовка. Ще разберем кои са ключовите фактори, които са обект на изследване в този период и как протича оценяващата процедура, която се случва под формата на игра. 

Уебинарът ще се проведе на 19 януари 2021 г., а събитието изисква задължителна регистрация тук.

Повече информация за събитието, както и линк за регистрация, можете да намерите тук:

https://parents-academy.tzarsimeon.bg/webinar-hestia/

https://fb.me/e/1OcR1TsmK