Връчване на наградите в Националния ученически конкурс „Към Златния век“

На 9 юни, 2017г. в София, бяха връчени наградите на участниците в Националния ученически конкурс на ЧСУ „Цар Симеон Велики“ – „Към Златния век“.

Събитието се проведе в двора на ротондата „Св. Георги“ в столицата, където всички участници в конкурса получиха специални грамоти. Официални гости на събитието бяха: г-жа Наталия Михалевска – директор на дирекция  „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ към МОН; г-жа Антоанета Тотоманова, заместник-директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В поздравително писмо г-н Красимир Вълчев, министър на Образованието и науката се обърна към участниците и организаторите на конкурса с думите: „Чрез провеждането на Националния ученически конкурс „Към Златния век“ Вие подпомагате изграждането на националната ни идентичност като особена форма на колективна идентичност“.

Участниците избрани и класирани на 1-во, 2-ро и 3-то място в съответните категории, получиха и предметни награди, връчени им от: г-жа Наталия Михалевска в категория „Рисунка“; г-жа Антоанета Тотоманова в категория „Есе/исторически разказ“ и г-жа Росица Врабевска, управител на ЧСУ „Цар Симеон Велики“ в категория „Мултимедийна презентация“. След церемонията отличените на призови места посетиха и Гербовата зала на Президентството.

Конкурсът „Към Златния век“ се проведе в рамките на три месеца и бе адресиран до учениците от прогимназия и гимназия от всички български училища в страната и чужбина, като сред целите му бяха не само връщане назад към миналото на българската държавност, но и визионерски поглед за нашето бъдеще като народ в европейското семейство и в света. В конкурса взеха участие младежи от всички краища на България. Най-ярко се откроиха областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Варна, Плевен, Добрич, както и участници от с. Волное, район Тарутински, област Одеска, Украйна.